Termékek Menü
0
Kategóriák

Dimar - Karbon kézi gyártmány Itáliából

Azt mondják, a karbon kerékpár váz azért nem lesz soha elég olcsó, mert a gyártása meglehetősen sok kézi munkát igényel, és nem eléggé gépesíthető. Ez részben igaz is, de ennek folyományaként jó néhányan cég úgy gondolják, hogy a kézi megmunkálás egyben a kulcs is a lehető legjobb karbon vázak irányában. Ergó az egyedi karbon gyártók termékei mindig jobbak, mint a széria „tömegtermékek”. Ez persze nincs így. Az egyedi gyártók karbon termékei leginkább az ötletek terén tudnak jeleskedni, de az összteljesítményben a pálma szinte mindig a nagy cégeké lesz. Egy ilyen ötletet mutatunk most be.

A Dimar HBM egy olasz gyártó, aki leginkább kézzel készült, és elég egyedi gépeket készít. Az időfutam gépük egy egészen egyedi módon oldott a meg minél áramvonalasabb konstrukció, és az alacsony kormány magasság kérdését. A stucnit a fejcsőbe vágott nyíláson keresztül lehet a villanyakon rögzíteni, így jelentősen csökkenthető a kormány magassága. Járulékos előny lehet az is, hogy ezzel a magoldással egy esetleges firkázásnál elkerülhetők a kormány befordulásából adódó vázsérülések is. A fejcső falvastagsága bőven elég ahhoz, hogy ne okozzon benne kárt a beforduló és koppanó stucni.

További előny lehet – bár ezen a gépen ezt nem igazán használták ki- hogy ha elég nagy mértékű a fejcsövön az „ablak” akkor jelentősen nagyobb stucni magasság állítási lehetőséget nyújt, mint a hagyományos felállás. Terhelhetőségi szempontból, a rövid fejcső mindig gázos pont. Ez a konstrukció ebből a szempontból hasonlóan működik, mintha egy duplavállas konstrukció lenne. Másik járulékos előny, hogy a vázon belüli bowden elvezetés gondja szinte automatikusan megoldódik.

Hátrányok? Hát bizony ezek is vannak. Ilyen hagyományos felépítésű stucnival elég körülményes lehet a villanyakra való rögzítés. Ehhez a konstrukcióhoz egy elölről csavarozható stucni rögzítés lenne az ideális, vagy egy olyan kombó, ahol egy (esetleg 2) nagy központi csavar rögzíti a villanyakat, és a kormányt is. Lásd Crank stucnija, vagy BMX-es fronton az Odyssey  Elementary kormányszára. További negatívum, a kivitelezés. Az ötlet maga szerintem zseniális, de a kivitelezés borzasztóan otrombára sikerült. Egyszerűen csúnya az a nagy bumszli ott elöl. Felvetődhat benned, hogy a fejcsőnek nem árt-e az a bizonyos „ablak” ott elöl? Szerintem ezzel nincs gond, értelmes tervezés mellett lehet ebből erős konstrukciót kihozni. Triálos fronton is viszonylag gyakran alkalmazzák ezt a stílusú fejcső ablakot, de ott igazából a tömeg csökkentése miatt. A tömegcsökkentésre a Dimarnak az üreges karbon papucs a válasza, ami szintén nem rossz ötlet.

Tartalomhoz tartozó címkék: Atom Blog
blog comments powered by Disqus
Termékek összehasonlítása
Márkák szerint
Töltsd le! Ingyenes!

Íme az ajándékod!

HASZNÁLD!

Vásárlói értékelések